Anasayfa
Mesajlar
Hesabım
Chat'e Katıl
+ 0

Beş Vakit Namaz Kılınışı nasıl kılınır duaları nelerdir ?

Beş Vakit Namaz Kılınışı nasıl kılınır duaları nelerdir ?

Sabah Namazı
Öğle Namazı
İkindi Namazı
Akşam Namazı
Yatsı Namazı
Vitir Namazı
Namazın tam ve dini hükümlere uygun bir namaz olabilmesi için farzları , vacipleri sünnetleri ve edeplerini yerli yerinde yapmak namazı bozan ve namazda mekruh olan şeylerden sakınmak gerekir.

Sabah Namazı 
İkisi sünnet , ikisi farz olmak üzere dört rekattır. Öce Sünneti , sonrada farzı kılınır.


A-)Sabah namazının iki rekat sünnetinin kılınışı:
Birinci Rekat: Ayakların arası dört parmak kadar açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde kıbleye dönülür.
Niyet: ” niyet ettim Allah rızası için bugün ki sabah namazının sünnetini kılmaya” diye kalpten geçirilir ve dil ile de söylenerek niyet edilir.


İftitah Tekbiri: ” Allahu Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. ” Erkekler tekbir alırken: ellerini çi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Baş parmaklar kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.” Kadınlar tekbir alırken : ellerin içi kıbleye karşı , parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar.

Kıyam: Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır. ” Erkekler : sağ elin avucu sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar. Kadınlar: sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol eli kavramazlar.


Kıraat :Ayakta sırasıyla , Sübhaneke, Euzü-besmele, Fatiha süresi ve zamm-ı süresi okunur.

Rukü: ” Allahu Ekber” diyerek rukua varılır ve burada üç defa ” Sübhane Rabbiye’l azim denir. Ruküda iken ayaklar üzerine bakılır. Erkekler: rukuda parmakları açık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dümdüz yaparlar. Dirseklerini ve dizlerini dik tutarlar. Kadınlar: rüküda , sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini parmaklarını açmayarak dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

Rükudan Kalkış: ‘‘ Semi Allahü limen hamideh” diyerek rukudan kalkılır ve ayakta ‘‘ Rabbena leke’l-hamd” denir.

Secde: ” Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler , sonra eller daha sonra burun ve alın yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarına bakılır. Burada üç kere ”Sübhane Rabbiye’ı Ala” denir. Erkekler: secdede dirseklerini yanlarından uzak , kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konulur. Kadınlar: secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar. Ayaklar parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

İki Secde Arası Oturuş: ” Allahu Ekber ” diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken , parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada ”Sübhanallah” diyecek kadar kısa bir an oturulur. Erkekler: sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur. Kadınları: ayaklarını yatık halde sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.
‘‘ Allahu Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılur ve üç defa ”Subhane Rabbiye’l Ala” denilir. ”Allahu Ekber” diyerek secdeden ayağa ikinci rekata kalkılır ve eller bağlanır. Secdeden kalkarken : önce baş sonra eller daha sonra eller dizler üzerine konularak , dizler yerden kaldırılır iftitah tek birinden itibaren buraya kadar yapılanlara ” bir rekat” denir.

İkinci Rekat: İkinci rekata kalkınca eller bağlanır , besmele ile birlikte fatiha ve zamm-ı süre okunur. rükü ve secdeler yapıldıktan sonra oturulur. Buna ”Ka’de-i ahire” denir. Namazın sonunda ki oturuş iki secde arasındaki oturuş şeklindedir. Bu oturuşta sırasıyla . Ettehiyyatü , Allahümme barik , rabbena atina ve tabbenagfirli duaları okunur.

Selam: Önce naşını sağa çevirerek” Esselamü Aleyküm ve rahmetullah” denir. Selam verilirken omuzlara bakılır. Sonra başı sola çevirerek ” Esselamü Aleyküm ve Rahmettüllah denir. Böylece iki rekatlık namaz tamamlanmış olur.

B-) Sabah Namazının iki Rekat Farzının kılınışı: Sabah namazının farzı da sabahın iki rekat sünneti gibi kılınır. Ancak sünnetten farkı şudur :

* Farza niyet edilmesi ” niyet ettim Allah rızası için bugün ki sabah namazının farzını kılmaya ve erkeklerin kamet getirmesidir.

Öğle Namazı : öğle namazı , dördü ik sünnet , dördü farz ve ikisi son sünnet olmak üzere on rekattır.

A-) ilk sünnetin kılınışı: Sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır.İkinci rekatta oturduğu zaman yalnız ettehiyyatü okunur ve üçüncü rekata kalkılır. Sübhaneke okunmadan besmele ile birlikte Fatiha ve zamm-ı süre okunduktan sonra rükü ve secdeler yapılır. Ettehiyyatü , salli barik ve rabbena duaları da okunup selam verilir.

B-) Farzın kılınışı: Öğle namazının farzı , öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Ancak farzın son iki rekatında zamm-ı süre okunmaz.

İKİNDİ NAMAZI: ikindi namazı , dördü sünnet , dördü farz olmak üzere sekiz rekattır. Sünnet olan önce kılınır.

A-) Sünnetin kılınışı: 
Müekked olmayan ikindi sünneti öğle sünneti gibi kılınır. Ancak bu sünnette birinci ettehiyyatü’den sonra Salli-Barik okunur. Ayrıca üçüncü rekata kalkınca sübhaneke okunur , euzü besmele çekilerek Fatiha okunmaya başlanır.

B-) Farzın kılınışı: ikindi farzının kılınışı aynen öğle farzının kılınışı gibidir.

Akşam Namazı Akşam namazı , üçü farz ikisi sünnet olmak üzre beş rekattır. farz sünnetten önce kılınır.

A-) Farzın kılınışı: Akşam namazının farzının kılınışı öğle namazının farzının kılınışı gibidir. Ancak üçüncü tekat kılındıktan sonra oturulur ve selam verilir.

B-) Sünnetin Kılınışı: Akşam namazının sünnetinin kılınışı aynen sabah namazının sünneti gibidir.

Yatsı Namazı: Yatsı namazı , dördü ilk sünnet , dördü farz , ikisi son sünnet ve üçü vitir namazı olmak üzere on üç rekattır.

A-) ilk sünnet kırılışı: Yatsı namazının ilk sünneti aynen ikindi namazının ilk sünneti gibidir.

B-) Farzın Kılınışı: Yatsı namazının farzının kılınışı , ögle ve ikindi namazlarının farzlarının kılınışı gibidir.

C-) Son Sünnetin Kılınışı: Yatsı namazının son sünneti , sabah namazının sünneti gibi kılınır.

D-) Vitir Namazının kılınışı: Vitir Namazı , yatsı namazından sonra kılınan vacip bir namazdır. Vitir namazının ilk iki rekatı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Ancak ikinci rekattan sonra oturulunca yalnız Ettehiyyatü okunduktan sonra üçüncü rekata kalkılır. Besmele ile Fatiha ve zamm-ı süre okunduktan sonra eller kulaklara kaldırılır ve ” Allahü Ekber” diye tekbir getirilerek tekrar bağlanır. Kunut duası okunduktan sonra rüku ve secdeler yapıldıktan sonra oturulur. Ettehiyyatü , salli-barik ve rabbena duaları okunup selam verilir.
Vitirde kunut olarak herhangi bir dua okumak vaciptir. Fakat bilinen kunut duasını okumak sünnettir.. Kunut duasını bilmeyenler ”Rabbena Atina” duasını okurlar.

 

Yorumlar
Yorum Yap
Cevapla