Anasayfa
Mesajlar
Hesabım
Chat'e Katıl
+ 0

Misafir seferi Namazı nedir nasıl kılınır ?

Misafir seferi Namazı nedir nasıl kılınır ?

Misafirlikte Namaz:

Misafir , normal yürüyüşle üç günlük mesafeye gitmek üzere niyetiyle yolculuğa çıkan kimseye denir. Bir insan günde ortalama 6 saat yürüyebilir ve üç günde 18 sat yol alır. Normal bir insanın saatte 5 kilometre yürüdüğü kabul edilirse 18 saatin yaklaşık 90 kilometre olduğu anlaşılır.
Böyle bir yol esnasında misafir olduğu gibi , gittiği yerde 15 günden az kaldığı takdirde bu süre içerisinde yine misafirdir. Misafir olmayan kimseye ise ” mukim ” denir.


Gidilecek yerin hem denizden hemde karadan yolu bulunursa , yolcunun gideceği yola itibar edilir. Bu yüzden bir beldeye deniz yoluyla 12 saatte , kara yoluyla da 18 saatte gidilecek olsa karadan gidenler yolcu sayılır , denizden gidenler sayılmaz.
Bir yerin karadan iki yolu bulunduğu taktirde de hüküm böyledir. Yalnız sefer mesafesinde bulunan yolcu da gidenler misafir olurlar.

Yolculuk vatan edilen beldenin veya köyün yola çıkıldığı tarafında ki evlerinden ayrıldıktan ve en az üç günlük bir yere niyet edildikten itibaren başlar. Bu yüzden şehir kenarlarında ki yerleşim alanları, şehirle bütünleşmiş olan köyler veya köyden yola çıkanlar için ” finayı mısır” denilen harmanlık mezarlık ve ağıl gibi eklentiler köyün yerleşim alanı dışında kalan fabrikalar , organize sanayi kuruluşları, toptancı halleri , bağlar , bahçeler , hayvan ve tavuk çiftliği gibi alanlar şehirden sayılmaz.

Yolculuktan dönüldüğü zaman da oturulan yerin binalarından içeri girince misafirlik bitmiş olur. Asli vatana dönüp gelmekle de yolculuk hali tabii olarak sona erer. Burada oturmaya niyet edilmese de sonuç değişmez. Dinen seferi sayılan bir kimse için bir kısım kolaylıklar , ruhsatlar getirilmiştir.

1. Misafir: , Ramazanda dilerse orucunu tutar , dilerse sonraya bırakır, memleketine dönünce tutar, Ancak bir sıkıntı yoksa misafirin ramazan orucunu tutması daha faziletlidir.
2. Misafir: Ayağında ki mestler dilerse 72 saatlik bir zaman içinde mesh edilir.
3. Misafir: Cuma ve bayram namazları kılmak gerekli değildir , fakat kılarsa daha faziletlidir.
4. Misafir: kurban kesmek vacip değildir , fakat keserse geçerlidir ve sevabına nail olur.
5. Misafir: Başka bir kolaylık da farz namazların iki rekat kılınmasıdır.

 

Yorumlar
Yorum Yap
Cevapla